Jump to content

Vpilot weird issue


Recommended Posts

Hello, I have a weird issues with vpilot. I can only hear ATC with my speaker, but when i put it into my headset, it doesn't work. My default audio on the computer has been changed to the headset. On the headset, i can hear the sim and other audio fine but vpilot. Already try to put it in both wave and direct sounds and it doesn't do anything, numerous re-installing hoping it to work but .... no joy as well. Any help that i can get in here is appreciate.

Link to post
Share on other sites

Hello Gia Pham,

 

can you please give us more details about the detailed sequenced in which you are doing things?

 

E.g. what do you do first? Do you first start vPilot and then plug in the microphone? Or do you plug in the microphone and then start vPilot?

 

I found that vPilot needs to have the micrphone plugged in *before* I start vPilot. Otherwise the microphone is not recognized by vPilot. When I e.g. accidently unplug the mic while vPilot is running and then re-plug the microphone, vPilot does not recognize the microphone (although the operating systems recognizes it).

 

In any case, you can run the voice calibration test after starting vPilot (before connecting). If you hear your own in the voice calibration test, then everything is fine.

 

Markus

Link to post
Share on other sites

The microphone is always attached to the computer and same thing with the headset.

The order is typically the sim, active sky then vpilot.

537Py

 

The result is ok but when i speak to the mic, after 5 sec, i don't hear anything back but the result is ok? which is weird

Link to post
Share on other sites

I was able to put all things back together. Looks like the mic is recognized in vPilot and I can hear the sound when I push the PTT button, before it was silent. Will try tomorrow to go live to test it.

My other problem was Kaspersky. It disallowed vPilot to provide voice or sound (don't remember what the message was). I had to trust vPilot back in order to start hearing COMMs.

Thx

Link to post
Share on other sites

Some addons, require you to set the MIC on the radio panel, that could be the reason for that.

Without you being a little more detailed on what addons you use, it is hard to tell where the problem is, as it can be a missing setting in vPilot, a simple click in your aircraft or even something inside your OS.

Morten Jelle

VATSIM Network Senior Supervisor
VATSIM Membership Manager, Asia/Pacific Region

spacer.png

Link to post
Share on other sites
I can't transmit but can receive only. anyone know how to fix that?

 

If you use W10 check if all your audio settings in your PC are still the same. Several people, me including, noticed that W10 reverted audio devices back to default. in my case I had wireless headset set as my default device, after the update I discovered that default audio device was monitors speakers. I had to change it back. Also in vPilot settings my mic was gone in PTT tab. I had to [Mod - Happy Thoughts]igned it back.

If you use Kaspersky it may disallow vPilot as any audio device. I had to exclude vPilot in Kaspersky and make vPilot as Trusted software.

See if this helps, if not, we'll keep discovering.

Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
×
×
  • Create New...