Jump to content

vPilot Asus Realtek Audio Drivers


William Su
 Share

Recommended Posts

Not sure where to put this. I have a Asus X570-E ROG motherboard. I was having issues receiving voice transmissions in vPilot after updating my audio drivers in Armoury Crate. All the sound effects worked fine (broadcast notifications, private messages, etc.), Just couldn't hear ATC and Rx didn't light up.

I managed to fix this by installing the audio driver patch from ASUS. Apparently it's caused by a double install of Sonic Studio. Hope this helps anyone who's been having the same issue.

Edited by William Su
Link to comment
Share on other sites

If RX did not light up, I don't think you were in range to hear ATC. I'd suggest you double check you are actually in range with ATC and do some testing there.

Morten Jelle

VATSIM Network Senior Supervisor
VATSIM Membership Manager, Asia/Pacific Region

spacer.png

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 4/17/2020 at 12:29 AM, Morten Jelle said:

If RX did not light up, I don't think you were in range to hear ATC. I'd suggest you double check you are actually in range with ATC and do some testing there.

I was in range, Tx worked and the controller was able to hear me, I just couldn't receive. I fixed it by downloading a driver patch from the Asus website.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
3 hours ago, Garett Johnson said:

Just wanted to say thanks for posting this.  Been dealing with a broken vPilot for months, and this was the solution!

Don't you mean broken audio driver? 😝

Edited by Ross Carlson

Developer: vPilot, VRC, vSTARS, vERAM, VAT-Spy

Senior Controller, Boston Virtual ARTCC

Link to comment
Share on other sites

I have the X570-F and I'm having the EXACT same issue. I thought I might have been out of range but I'm sitting at an airport with ATIS. I can TX but cannot RX, ATC can hear me and confirmed via text. I get all other sound notifcations, all input and output devices are set in Windows and vPilot. Windows 10 64 bit.

Although I have a Corsair Void headset which I'm sending all sound to while I wait for my speakers to ship. I get no voice into the headset so I'm not sure if its a motherboard issue?

 

Any luck anybody?

Edited by Luis Cortez

Luis Cortez

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
On 5/12/2020 at 8:22 PM, Luis Cortez said:

I have the X570-F and I'm having the EXACT same issue. I thought I might have been out of range but I'm sitting at an airport with ATIS. I can TX but cannot RX, ATC can hear me and confirmed via text. I get all other sound notifcations, all input and output devices are set in Windows and vPilot. Windows 10 64 bit.

Although I have a Corsair Void headset which I'm sending all sound to while I wait for my speakers to ship. I get no voice into the headset so I'm not sure if its a motherboard issue?

 

Any luck anybody?

https://www.asus.com/ca-en/Motherboards/ROG-Strix-X570-F-Gaming/HelpDesk_Download/

Try "DRV_Audio_SSIII_VAC_PATCH_W10_64_VER10_20191001R"

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 4 months later...
On 7/21/2020 at 5:54 AM, Stefan Blauw said:

After may hours trying, I finally solved this problem by removing Asus Sonic Studio.

Thanks for this solution. I thought I was going crazy. On Asus z-390 mb and after a driver update vPilot (and xPilot) stopped receiving ATC. After deleting Sonic Studio everything back to normal.

John

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...